Cruci

Locul sacru de pomenire a persoanelor decedate – este cimitirul. In toate tarile si in toate timpurile cimitirele au fost si ramin locul in care petrecem oamenii dragi pe ultimul drum. Anume aici corpul uman isi gaseste linistea de veci.

Inca din vremuri indepartate se obisnuieste de a ingropa oamenii in zone speciale, diferentiind mormintul. Acesta poate fi un tumul (ridicatura de pamint), piatra de mormint sau cruce, care reprezinta un simbol al inmormintarii.

Stabilirea crucii pe mormint, marcarea mormintului cu cruce se practica in tara noastra datorita aparitiei crestinismului. Stabilirea crucii la mormint este un obicei practicat atit de catolici cit si de ortodocsi. Insemnarea mormintului a fost preluata de catre biserica de la stramosii nostril.

Cruci

In zilele noastre se obisnuieste sa se puna cruci din metal sau din lemn. Crucile se instaleaza in partea capului decedatului sau la picioare, in dependenta de religie. Crucea, la fel ca si mormintul, trebuie permanent ingrijite. Este necesar de a se indrepta crucea daca s-a inclinat, de a se vopsi, daca vopseaua se decojeste.

La momentul actual exista o gama variata de cruci pentru morminte. Cruci din lemn – stejar sau pin, cruci din metal, cruci din marmura, bronz, granit si alte materiale. Cel mai des, la mormintele crestinilor se intilnesc crucile din lemn de stejar, pin sau metalice.

Crucile se pot deosebi nu doar dupa criteriul materialului din care sunt facute. Ele mai pot avea diverse imagini. De exemplu, pe cruce poate fi fixata o placa, pe care sunt indicate numele, prenumele, data nasterii si a decesului. De asemenea, se poate pune crucificarea lui Isus Hristos sau imaginea lui. In partea din spate a crucii facute din marmura, granit si alte materiale, deseori se insereaza desene – copac rupt, pasari, Biblia si altele.

In vremurile stravechi crucea era un simbol al executiei rusinoase a oamenilor. Vinovetii erau legati de cruce. Ziua ii chinuia caldura si insectele. Noaptea sufereau de frig. Deasupra capului pe cruce se fixa o placa pe care era scrisa vina infractorului. Iata de ce crucea in acele vremuri, in Imperiul Roman, era considerata o umilinta groaznica pentru decedat.

In zilele noastre, in Republica Moldova, fixarea crucii la mormint – este o traditie, fara de care nu este lasata nici o inmormintare. Crucea care sta la mormint simbolizeaza ca trupul omului se odihneste in pamint, iar sufletul lui s-a ridicat la cer. Este de dorit ca crucea sa fie plasata spre rasarit, de acolo de unde a venit si s-a dezvoltat crestinismul.

Pentru informatii mai detaliate va puteti adresa la numarul de telefon 067814333 sau (022)27-64-43 (non-stop, fara zile de odihna).

 

Cruci metalice

 

Cruci de lemn

 

Alte cruci